Mcq on rivet joint - machine design

In this mechanical engineering lecture today we study of machine design objective. Today we study of multiple  choice questions (mcq) on rivet joints (objective questions)


Multiple  choice questions (mcq) on rivet joints (objective questions)

Mcq on rivet joint - machine design
Mcq on rivet joint- machine design 


Rivet  joint mcq, mcqs on rivet joint, multiple choice questions on rivet joint, rivet  joint multiple choice question, rivet joint objective questions, quiz on rivet joint, mcq on rivet joint, rivet joint quiz , rivet joint objectives questions,test series on rivet joint. 


Know we start mcq 


1. Riveted joints is suitable for a....

A. High temperature services
B. Medium temperature services
C. Low temperature services
D. None of these
Ans - A

2. Riveted joint is ...... joints 

A. Temporary
B. Permanent
C. Both
D. None of these
Ans - B

3. If diameter of rivet is 20 mm then thickness of plant is.........

A. 20 mm
B. 25 mm
C. 30 mm
D. 35 mm
Ans - C

4. What is ratio of diameter of rivet hole to the the pitch of rivets, when tearing efficiency of riveted joint is 25%

A. 0.2
B. 0.5
C. 0.75
D. 0.95
Ans - C

Solution
Ratio of D / d
= 1 - tearing efficiency 
=  1 - 0.25
=  0. 75

5. Riveted joint is ....... joints

A. Cheapest
B. Costly
C. Medium costly
D. None of these
Ans - B

6. A rivet is specified by the.........

A. Types of load
B. Shank diameter
C. Length
D. Thickness of rivet
Ans - B

7. Riveted joints is used for joining of.......

A. Structure
B. Pipe
C. Pressure vessel
D. Tank
Ans - A

8. In riveted joints main plate fails due to......

A. Shearing
B. Compressing
C. crushing
D. Tearing
Ans - D

9. Diamond riveting is used for.........

A. Structure work
B. Boiler work
C. Both A and B
D. None of these
Ans - A


10. What is ratio of diameter of rivet hole to the the pitch of rivets, when tearing efficiency of riveted joint is 35%

A. 0.25
B. 0.55
C. 0.65
D. 0.95
Ans - C

Solution
Ratio of D / d
= 1 - tearing efficiency 
=  1 - 0. 35
=  0. 65

11. In riveted joints, rivet is made from.......

A. Ductile materials
B. Hard materials
C. Brittle materials
D. Low density materials
Ans - A

12. When thickness of plate is 16 mm, then diameter of rivet is used in joints is........

A. 12 mm
B. 20 mm
C. 24 mm
D. 30 mm
Ans - C

Solution
Diameter of rivet joint 
 =  6 √t
 =   6 √16
 =  24 mm

13. Which of the following joint is permanent types joints ?

A. Universal joints
B. Knuckle joint
C. Bolted joint
D. Riveted joint
Ans - D


In this mechanical engineering lecture today we study of machine design objective. Today we study of multiple  choice questions (mcq) on rivet joints (objective questions). If you have any queri then comment below and thank you for reading. 


Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us