Mcq on centrifugal pump (objectives questions and answers)

 In this mechanical engineering lecture today we learned about power  plant subjects Mcq on centrifugal pump (objectives questions and answers)

Guys this centrifugal pump mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without westing time let's begin to start centrifugal pump mcqs ( objectives) questions with answers 

Mcq on Centrifugal  pump (objectives questions and answers)

Mcq on centrifugal pump (objectives questions and answers)
Mcq on centrifugal pump (objectives questions and answers)

Centrifugal  pump  mcq, mcqs on centrifugal pumpmultiple choice questions centrifugal pump, centrifugal  pump objective questions, quiz on centrifugal pump , centrifugal pump questions and answers 

Know we start mcq 

1. Centrifugal pump is .................

A. Reciprocating devices 
B. Turbomachinery 
C. Intercooling device 
D. Drafting device 
Ans - B

2. In centrifugal  pump which part controls the flow rate?

A. Pump 
B. Tank pipe
C. Head
D. Valve
Ans - D

3. Centrifugal pump work under..............

A. Keller's law
B. Newton First law
C. Newton second law 
D. Newton Third law
Ans - C

4. The main function of centrifugal pump is ........

A. Transfer pressure 
B. Transfer speed 
C. Transfer energy 
D. Transfer temperature
Ans - C

5. Centrifugal pump is suitable for ..........

A. Low head
B. Medium head
C. High head
D. Any condition 
Ans - A

6. Centrifugal pump operated under .............. speed than reciprocating pump .

A. Higher 
B. Lower 
C. Same
Ans - A

7. Centrifugal pump is used for transforming .........

A. Power 
B. Fluid 
C. Speed 
D. Pressure 
Ans - B

8. Centrifugal pump is convert the ........

A. Hydraulic energy into kinetic energy 
B. Kinetic energy into hydraulic energy 
C. Mechanical energy into hydraulic energy 
D. Mechanical energy into kinetic energy 
Ans - B


9. In centrifugal pump rotational kinetic energy comes from .........

A. Pump
B. Tank
C. Engine motor
D. Draft tube 
Ans - C

10. In centrifugal pump efficiency is maximum when plate are .........

A. Bent forward 
B. Bent backward 
C. Straight 
D. Radial
Ans - B

11. Centrifugal pump used for transforming .............. discharge than reciprocating pump .

A. Higher 
B. Lower 
C. Same
Ans - A

12. In centrifugal pump liquid is entering from the......

A. At bottom 
B. At center 
C. At top
D. From side
Ans - B

13. Centrifugal pump is also called as ............. pump.

A. Reciprocating 
B. Velocity 
C. Screw 
D. Vane
Ans - B

14. Head developed by centrifugal pump that depends on...

A. Speed 
B. Impeller diameter 
C.  Fluid density
D. Both A and B
Ans - D

15. Multistage centrifugal pumps used for transforming........

A. High head 
B. High velocity 
C. High discharge 
D. High efficiency 
Ans - A

16. Disadvantage of centrifugal pump.........

A. Directly proportional to N²
B. Inversely proportional to N²
C. Directly proportional to N
D. Inversely proportional to N
Ans - C

17. Centrifugal pump is types of reciprocating pump. 

A. True 
B. False 
Ans - B

18. Turbomachinery  works under Newton second law.

A. True 
B. False 
Ans - A

19. In centrifugal pump low friction is create than reciprocating pump. 

A. True 
B. False 
Ans - A


20 centrifugal pump is suitable for high speed and low head application

A. True 
B. False 
Ans - A


21. Efficiency of centrifugal pump is maximum when blade is ...........

A. Forward
B. Backward
C. Radial
D. None of these
Ans - B


22. In  centrifugal pump regulating Valve is provided on ...........
A. Suction pipe
B. Delivery pipe
C. Casing
D. Impeller
Ans - B

Here we explain the mechanical engineering lecture today learned the hydraulic machine subjects Mcq on centrifugal pump (objectives questions and answers).

If you required more mcq on centrifugal pump then click here 



Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us