Mcq on chain drive

 In this mechanical engineering lecture today we learned about machine design subjects mcq on cam and follower.(multiple choice questions)

Mcq on chain drive

Mcq on chain drive
Mcq on chain drive

Chain  drive mcq, mcqs on chain drivemultiple choice questions on chain drive, chain drive multiple choice question, chain  drive objective questions, quiz on chain  drive, mcq on chain drive, chain drive questions and answers, chain  drive objectives questions,test series on chain drive.

Know we start mcq 

1. Chain drive is ............

A. Positive drive 
B. Negative drive
C. None of these 
Ans - A

2. In which drive has polygonal effect......

A. Belt drive
B. Gear drive.
C. Chain drive
D. Rope drive 
Ans - C

3. Chain drive is used when distance is........

A. Low 
B. High
C. Can not say 
Ans - A

4. Chain drive is intermediate between.......

A. Rope drive and gear drive
B. Belt drive and rope drive 
C. Belt drive and gear drive
D. Gear drive and rope drive
Ans - C

5. Chain drive is used in...

A. Motorcycle 
B. Bicycle 
C. Automobile 
D. All of above 
Ans - D

6. Silent chain is also called as.....

A. Block chain
B. Roller chain
C. Inverted tooth chain
D. All of above 
Ans - C

7. Chain drive is best for transforming power upto.....

A. 50 kw
B. 75 kw
C. 100 kw
D. 125 kw
Ans - C

8. Maximum achievable efficiency of chain drive is..........

A. It is about 60%
B. It is about 75%
C. It is about 80%
D. It is about 96 - 98%


9. Efficiency of well lubricated chain drive is......

A. 85% to 88%
B. 88% to 90%
C. 90% to 95%
D. 96% to 98%
Ans - D

10. Expected service life of chain is.......

A. 5000 hrs
B. 10000 hrs
C. 15000 hrs
D. 20000 hrs
Ans - C

11. Minimum number of teeth on driving sprocket is.........

A. 2
B. 7
C. 17
D. 27
Ans - C

12. In roller chain, Bush and Pin joint is ........

A. Swivel joint
B. Ball joint
C. Rivet joint
C. Rack joint
Ans - A

13. The main advantages of inverted chain drive is.....

A. Low production cost
B. Noise is less during running time
C. More strength 
D. Low lubrication 
Ans - B

14. In chain drive, Toothed wheels is called as........

A. Sprocket wheel
B. V chain
C. V belt
D. Rangers
Ans - A

15. Which of below silent chain types........

A. Morse chain
B. Reynolds chain 
C. Both A. and B.
D. None of these
Ans - C

16. Chain drive is a positive drive 

A. True 
B. False.
Ans - A

17. Chain drive is consist of an endless chain wrapped around 2 sprocket. 

A. True 
B. False 
Ans - A

18. Chain drive is similar to gear drive. 

A. Yes 
B. No (gear drive is intermediate between belt drive and gear drive)
Ans - B

19. chain is connected by using pin joint.

A. True 
B. False
Ans - A

20. In roller chains, sliding friction is produce between roller and sprocket teeth. 

A. True 
B. False 
Ans - B

21. In chain drive does not slip.

A. True 
B. False 
Ans - A

22. Chain drive required Intial tension. 

A. True 
B. False 
Ans - B

23. When chain drive is used then no maintenance is required 

A. True 
B. False 
Ans - B

24. Belt drive is compact construction than belt drive. 

A. True 
B. False 


 In this mechanical engineering lecture today we learned about machine design subjects mcq on cam and follower.(multiple choice questions). If you have any queri then comment 



Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us