Mcq on lubrication system ( objectives questions and answers)

 In this mechanical engineering lecture today we learned about automobile subjects Mcq on lubrication system ( objectives questions and answers)

Mcq on lubrication system ( objectives questions and answers)

Mcq on lubrication system ( objectives questions and answers)
Mcq on lubrication system ( objectives questions and answers)

Lubrication system mcq, mcqs on lubrication systemmultiple choice questions lubrication system, lubrication  system objective questions, quiz on cam and follower ,lubrication system questions and answers 

Know we start mcq 

1. Pressure inside the lubrication system is controlled by ................

A. Oil filter 
B. Oil pump
C. Supply voltage 
D. Relief valve 
Ans - D

2. Lubrication oil used for........

A. Minimised friction 
B. Away dirt
C. Cooling automobile parts 
D. All of above 
Ans - D

3. Which of the following oil has higher viscosity?

A. SAE 10
B. SAE 20
C. SAE 45
D. SAE 50
Ans - D

4. Which of the following is important properties of lubrication ?

A. Viscosity 
B. Density 
C. Thermal conductivity 
D. Melting point 
Ans - A


5. Which oil is multi - grade oil ?

A. SAE 10
B. SAE 20W
C. SAE 25W
D. SAE 10W 30
Ans - D

6. Which types of lubrication system used in 2 stroke engine?

A. Wet sump lubrication system 
B. Dry sump lubrication system 
C. Splash lubrication system 
D. Mist lubrication system 
Ans - D

7. Which of the following viscosity indicates the larger change in viscosity with temperature?

A. 10
B. 20
C  50
D. 100
Ans - A

8. Which lubrication system mostly used in automobiles?

A. Pressure system 
B. Splash system 
C. Gravity system 
D. Petrol system 
Ans - A


9. What is need for crankcase ventilation ?

A. To cool piston 
B. To cool cylinder 
C. To remove blow - by
D. To cool crankcase 
Ans - C

10. Best example of semi liquid lubricant is ..........

A. Castor oil
B. Grease
C. Lard oil
D. Graphite 
Ans - B

11. The measure of oil's resistance to flow 

A. Oil cooler
B. Fire point 
C. Viscosity 
D. Flash point 
Ans - C

12. Which types of oil pump used in engine lubrication system?

A. Plunger type
B. Gear type
C. Rotor type 
D. All of above 
Ans - D

13. Which types of lubricant oil used for railway tracks ?

A. Coconut oil
B. Graphite 
C. Vegetable oil 
D. All of above 
Ans - B

14. Graphite is .............. lubricant. 

A. Solid 
B. Semi solid 
C. Liquid 
D. None of these 
Ans - A


15. Which lubricant is best for tractor rolling ?

A. Vegetable oil 
B. Graphite 
C. Grease 
D. Heavy oil
Ans - C

16. Which of the following lubrication is liquid lubricant ?

A. Graphite 
B. Soapstone 
C. Lubricating oil
D. Mo Disulphide
Ans - C

17. Which of the following lubrication system is used in aircraft engine 

A. Wet lubrication system 
B. Dry lubrication system 
C. Mist lubrication system
D. Splash system 
Ans - B

18. The lubricant in internal combustion is exposed to ...........

A. High pressure 
B. High temperature 
C. Low pressure 
D. Low temperature 
Ans - B


19. Lubrication is used in automobiles for reducing the friction and wear. 

A. True 
B. False 
Ans - A

20. In automobile vegetable oil used for lubrication purpose.

A. True 
B. False 
Ans - B

21. Cam and camshaft is lubricated by splash system. 

A. True 
B. False 
Ans - A

22. Viscosity is most important quality of any lubricant.

A. True 
B. False 
Ans - A


In this mechanical engineering lecture today we learned about automobile subjects Mcq on lubrication system ( objectives questions and answers). If you have any questions then comment. 

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post