Mcq on Rankine cycle ( vapour power cycle)

 In this mechanical engineering lecture today we learned about power  plant subjects Mcq on Rankine cycle ( vapour power cycle) (objectives questions and answers)

Mcq on Rankine cycle ( vapour power cycle)

Mcq on Rankine cycle ( vapour power cycle)
Mcq on Rankine cycle ( vapour power cycle)



Rankine cycle mcq, mcqs on Rankine cyclemultiple choice questions Rankine cycle, Rankine cycle objective questions, quiz on Rankine  cycle, Rankine cycle  questions and answers 

Know we start mcq 

1. Rankine cycle is used in .........

A. Steam power plant 
B. Gas turbine 
C. Si engine 
D. All of above 
Ans - A

2. Which thermodynamics cycle used in steam power plant ( steam engine) ?

A. Carnot cycle 
B. Otto cycle 
C. Rankine cycle 
D. Brayton cycle 
Ans - C

3. Rankine cycle is consist of........

A. 2 isobaric process and 2 isothermal process. 
B. 2 isochoric process and 2 isothermal process .
C. 2 isentropic process and 2 isothermal process. 
D. 2 isobaric process and 2isentropic process.
Ans - D

4. Rankine cycle efficiency range is a ............

A. 20 - 30 %
B. 30 - 40 %
C. 40 - 50 %
D. 50 - 60 %
Ans - B


5. In which of the following conditions,  Rankine cycle gives higher efficiency ?

A. Superheater cycle 
B. Saturated cycle 
C. Reheat cycle 
D. Regenerative cycle 
Ans - D

6. What is actually inlet temperature in Rankine cycle?

A. 550C
B. 700C
C. 850C
D. 1150 C
Ans - A

7. Rankine cycle heat rejection obtained from the  .....

A. Pump
B. Condenser 
C. Turbine
D. Boiler 
Ans - B

8. In Rankine cycle heat input provides to ..........

A. Pump
B. Condenser 
C. Turbine
D. Boiler 
Ans - D

9. Ideal Rankine cycle is Reversible process 

A. True 
B. False 
Ans - A

10. Rankine cycle is a ideal cycle of steam power plant.  

A. True 
B. False 
Ans - A


11. When reheating is used in steam turbine then increased............

A. Thermal efficiency 
B. Power output 
C. Both A and B
D. None of these 
Ans - B

11. When regenerative  process is used in steam turbine then increased........... 

A. Thermal efficiency 
B. Power output 
C. Both A and B
D. None of these 
Ans - A


YouTube video link

(Click below  for Rankine cycle mcq video )








Here we explain mechanical engineering topic about power  plant subjects Mcq on Rankine cycle ( vapour power cycle) (objectives questions and answers). 



please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post