Mcq on shaft keys and coupling

 In this mechanical engineering lecture today we learned about machine design subjects mcq on shaft keys and coupling. 

Mcq on shaft keys and coupling

Mcq on shaft keys and coupling
Mcq on shaft keys and coupling


Shaft keys and coupling mcq, mcqs on shaft keys and coupling, multiple choice questions on shaft key and coupling, shaft keys and coupling multiple choice question, shaft keys and coupling objective questions, quiz on shaft keys and coupling, mcq on shaft keys and coupling, shaft keys coupling quiz , shear force and bending moment diagram objectives questions,test series on sfd and bmd.

Know we start mcq 

1. Sunk key fits in the keyway of the .......... only.

A. Sleeve
B. Hub
C. Both sleeve and hub
D. neither sleeve and hub 
Ans - B

2. Standard length of shaft is a .......

A. 5 meter
B. 6 meter
C. 7 meter
D. All of these 
Ans - D

3. Taper on rectangular sink  key is .......

A. 1 in 16
B. 1 in 48
C. 1 in 100
D. 1 in 120
Ans - C

4. Taper is given on key is generally..........

A. Top side only 
B. Bottom side only
C. On both side
D. Any side
Ans - A

5. Which properties ( characteristics) is not required in shaft material. 

A. High fatigue strength 
B. Good machinability 
C. High shear strength 
D. Good castability
Ans - D

6. Which theory is perfect for design of shaft when it mades from brittle materials...........

A. Rankine theory 
B. Guest's theory 
C. Vonmises theory 
D. St. Venant's theory. 
Ans - A

7. Universal coupling is rigid types coupling. 

A. True 
B. False 
Ans - B

8. Flange coupling is rigid types coupling. 

A. True 
B. False 
Ans - A

9. In sunk key no slips occurs 

A. True 
B. False 
Ans - A

10. A shaft is subjected to the......

A. Normal stress
B. Bending stress 
C. Shear stress
D. Combine stress
E. All types 
Ans - E

11. Universal coupling is ............ types of coupling. 

A. Flexible 
B. Rigid 
Ans - A

12. Flange coupling is ............ types of coupling. 

A. Flexible 
B. Rigid 
Ans - B

13. Saddle key is transmit power or torque through friction resistant only

A. True 
B. False 
Ans - A

14. Sunk key is a ..............  drive. 

A. Positive 
B. Negative 
C. Neutral 
D. None
Ans - A

15. Spindles is type of keys

A. True 
B. False 
Ans - A

16. Shaft is rotating machine element.

A. True 
B. False 
Ans - A

17. Universal coupling is rigid types coupling. 

A. True 
B. False 
Ans - B

18. Flange coupling is rigid types coupling. 

A. True 
B. False 
Ans - A

19. In sunk key no slips occurs 

A. True 
B. False 
Ans - A

20. Muff coupling is designed as a .........

A. Thick cylinder 
B. Thin cylinder 
C. Solid shaft 
D. Hollow shaft 
Ans - D


In this mechanical engineering lecture today we learned about machine design subjects mcq on shaft keys and coupling. If you have any queri then comment 





Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us