Mcq on hydraulic turbine

 In this mechanical engineering lecture today we learned about hydraulic machine subjects Mcq on hydraulic Turbine (objectives questions and answers)

Mcq on Hydraulic Turbine

Mcq on hydraulic turbine
Mcq on hydraulic turbine

Hydraulic  turbine mcq, mcqs on hydraulic turbinesmultiple choice questions hydraulic turbine, hydraulic  turbine objective questions, quiz on hydraulic turbines,hydraulic turbine questions and answers 

Know we start mcq

1. Hydraulic turbine is convert.......

A. Mechanical energy into hydraulic energy
B. Kinetic energy into electrical energy
C. Hydraulic energy into mechanical energy
D. Kinetic energy into potential energy
Ans - C

  2. In hydraulic Turbine working fluid is ........... used.

A. Oil
B. Water
C. Kerosene
D. Air
Ans - B


 3. Hydraulic turbine types are .....

A. Impulse turbine
B. Reaction Turbine
C. Both of these
D. None of these
Ans - C

4. Pelton wheel is .......... type of hydraulic turbine.

A. Impulse Turbine
B. Reaction Turbine
Ans - A

5. Francis turbine is .......... type of hydraulic turbine.

A. Impulse Turbine
B. Reaction Turbine
Ans - B

6. Kaplan turbine is .......... type of hydraulic turbine.

A. Impulse Turbine
B. Reaction Turbine
Ans - B

7. In hydraulic turbine inlet energy is more than outlet. 

A. True 
B. False 
Ans - A


8. Hydraulic turbine is convert hydraulic energy into mechanical energy. 

A. True 
B. False 
Ans - A

9. Hydraulic Turbine is reverse work than hydraulic pump.

A. True
B. False
Ans - A

10. Hydraulic turbine efficiency is more than hydraulic pump. 

A. True 
B. False 
Ans - B

11. Cavitation is occurs is Reaction turbine 

A. True 
B. False 
Ans - A

12. Cavitation is occurs in Impulse turbine 

A. True 
B. False 
Ans - B


13. Turbine convert hydraulic energy into mechanical energy. 

A. True 
B. False 
Ans - A


 In this mechanical engineering lecture today we learned about hydraulic machine subjects Mcq on hydraulic Turbine (objectives questions and answers) . And comment if you have any questions. Thank you for reading this article. 




Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us