Mcq on radiation heat transfer (objective questions)

 In this mechanical engineering lecture today we learned about heat  transfer subjects Mcq on radiation heat transfer (objective questions)

Guys this Radiation mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without wasting time let's begin to start radiation mcqs ( objectives) questions with answers

Mcq on radiation heat transfer (objective questions)

Mcq on radiation heat transfer (objective questions)
Mcq on radiation heat transfer (objective questions)


Radiation heat transfer mcq, mcqs on radiation heat transfermultiple choice questions radiation, radiation heat  transfer objective questions, quiz on radiation , radiation  heat transfer questions and answers. Test series on radiation, Mcq on radiation heat transfer (objectives questions)


Know we start mcq 


1. Heat energy of sun is received by earth, by using the.........

A. Conduction 
B. Convection 
C. Radiation 
D. None of these 
Ans - C

2. What emissivity of perfect black body?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
Ans - B

3. A body at high temperature T °K radiates heat at rate proportion to........

A. T
B. T²
C. T³
D. T⁴
Ans - D


4. A black body which is temperature is 500° then that body emit energy is proportional to.........

A. 500
B. 500²
C. 500³
D. 500⁴
Ans - D

5. What emissivity of white body?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
Ans - A

6. Which of the process is rapid process?

A. Conduction 
B. Convection 
C. Radiation 
D. None of these 
Ans - C

7. What is Absorptive power of perfectly black body ?

A. Zero
B. One
C. Infinity 
D. Constant 
Ans - B

8. Krichhoff's law related to.......

A. Conduction 
B. Convection 
C. Radiation 
D. None of these 
Ans - C

9. Heat transfer by radiation mainland depends on........

A. Nature of body 
B. Its temperature 
C. Surface of body
D. All of these 
Ans - D


10. Opaque body is........

A. Absorbs all radiation 
B. Refelcts all radiation 
C. Transmit all radiation 
D. Some refelct and some absorbs 
Ans - D


11. Ice is very closed to

A. Black body 
B. White body 
C. Gray body 
D. Red body
Ans - A

12. Radiation is take place 

A. Through vaccum 
B. Through molecular momentum 
C. Through any medium 
D. None of these 
Ans - A

13. What is the relation between absorptivity (à), transmissivity (T) and reflectivity (r) , 

A. r + à + T = 1
B. r + à - T = 1
C. r - à + T = 1
D. None of these 
Ans - A

14. Radiation needs No medium for heat transfer. 

A. True 
B. False 
Ans - A

15. At thermal equilibrium,  the emissivity and absorptivity are

A. Zero
B. Unity 
C. Equal 
D. Different 
Ans - C

16. Maximum value of absorptivity is one.

<
A. True 
B. False 
Ans - A

17. Which phenomena is related to radiation 

A. Gravity 
B. Electromagnetic phenomena 
C. Magnetic phenomena 
D. None of these 
Ans - B


18. What is wavelength range of visible light?

A. 350 to 750 nanometer 
B. 350 to 750 micrometer 
C. 350 to 750 centimeters 
D. 350 to 750 meters 
Ans - A


 In this mechanical engineering lecture today we learned about heat  transfer subjects Mcq on radiation heat transfer (objective questions).

If you are any queri about radiation then please comment



(subscribe & follows this website for more information about mechanical engineering. )
Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us