Multiple choice questions (mcq) on force and friction

 In this mechanical engineering lecture today we learned about engineering mechanics subjects Multiple choice questions (mcq) on force and friction (objectives questions and answers)


Guys this friction mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without wasting time let's begin to start Friction mcqs ( objectives) questions with answers 

Multiple choice questions (mcq) on force and friction

Multiple choice questions (mcq) on force and friction
Multiple choice questions (mcq) on force and fiction

1. What is si unit of force ?

A. Pascal 
B. Newton 
C. Meter 
D. Voltage 
Ans - B

2. Friction is always.........

A. Help the motion 
B. Oppose the motion 
C. Both A and B
D. None of these 
Ans - B

3. Friction is one types of force, that oppose the body in motion direction. 

A. True 
B. False 
Ans - A

4. Friction is a .........

A. Contact force 
B. Non contact force 
C. Electrostatic force 
D. Magnetic force
Ans - A

5. Friction is reduced the mechanical efficiency. 

A. True 
B. False 
Ans - A

6. Which of the following friction methods produce less friction ?

A. Static friction 
B. Rolling friction 
C. Sliding friction 
D. Composite friction 
Ans - B

7. Friction is can be reduced by using..........

A. Grease 
B. Oil
C. Power 
D. All of above these 
Ans - D

8. What is the coefficient of sliding friction for rubber on concrete surface.

A. 0.18
B. 0.030
C. 0.70
D. 1
Ans - C

9. What is the coefficient of sliding friction for  steel ?

A. 0.18
B. 0.030
C. 0.70
D. 1
Ans - A

10. Coefficient of static friction is more than the coefficient of kinetic friction. 

A. True 
B. False 
Ans - A

11. Coefficient of static friction is ............ than Dynamic friction. 

A. Lesser
B. Greater 
C. Equal to 
D. None of these 
Ans - B

12. Body is move when........

A. Applied force = force of friction 
B. Applied force < force of friction 
C. Applied force > force of friction 
D. None of these 
Ans - C

13. Friction can be increased by using.........

A. Air combustion 
B. Sand
C. Lubricants 
D. Ball bearing 
Ans - B

14. Friction force depends on......

A. Material of objects 
B. Material of surface 
C. Both A and B
D. None of these 
Ans - C


Today we learned about engineering mechanics subjects Multiple choice questions (mcq) on force and friction (objectives questions and answers) 

If you have any questions of mcq on force and fiction then comment below.


More Related article of mechstudy.com 



Subscribe & follow  mechstudy.com website for more information about mechanical engineering..


Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us