Mcq on principle stresses and strains

 In this mechanical engineering lecture today we learned about Ic engine subjects Mcq on principle stresses and strains (objectives questions and answers)


Guys this principal stress strain mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without wasting time let's begin to start mcqs ( objectives) questions with answers

Mcq on principle stresses and strains

Mcq on principle stresses and strains
Mcq on principle stresses and strains


Principle stresses  and strains mcq, mcqs on principle stress and strain multiple choice questions principle stresses and principle strain, principle stress and principle strain objective questions, quiz on principle  stress and strain, principle stresses  and principle strains questions and answers. Test series on principle stresses and principle strains, Mcq on principle stresses and strains (objectives questions)

Know we start mcq 


1. Principle plane is Carrie's.....
A. Maximum resultant of stress
B. Maximum shear stress 
C. No shear stress 
D. No normal stress 
Ans - C

2. In two dimensional stress system, there are .......... principle plane.
A. One
B. Two
C. Three 
D. No principle stress 
Ans - B

3. Principle plane is mutually inclined at .......
A. 30°
B. 45°
C. 60°
D. 90°
Ans - B


5. Maximum shear stress is ..........
A. Greater than radius of Mohr's circle 
B. Small than radius of Mohr's circle 
C. Equal to radius of Mohr's circle 
D. None of these 
Ans - C

6. Mohr's circle is used for finding following stresses on an inclined plane ...........
A. Principle stress 
B. Normal stress 
C. Tangential stress 
D. All of above 
Ans - D

7. Maximum shear stress is equal to half diameter of Mohr's circle 
A. True 
B. False 
Ans - A

8. Angle between normal stress and tangential stress is called as........
A. Angle of orientation 
B. Angle of rotation 
C. Angle of declination 
D. Angle of obliquity 
Ans - D

9. Which of the following stress than find out using Mohr's circle?
A. Principle stress 
B. Torsional stress 
C. Bending stress 
D. All of above 
Ans - A

10. The graphical representation of Mohr's circle, on y - axis ............. is represent. 
A. Direct stress 
B. Bending stress 
C. Shear stress 
D. Normal strain 
Ans - C

11. The graphical representation of Mohr's circle, on x - axis ............. is represent. 
A. Direct stress 
B. Bending stress 
C. Shear stress 
D. Normal strain 
Ans - A 


In this mechanical engineering lecture today we learned about Ic engine subjects Mcq on principle stresses and strains (objectives questions and answers). 

If you have any questions on principle stress and strain then comment below 



More Related article of mechstudy.com 



Subscribe & follow  mechstudy.com website for more information about mechanical engineering.



please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post