Multiple choice questions (mcq) on Brakes

In In this mechanical engineering lecture today we learned about machine  design subjects Multiple choice questions (mcq) on Brakes (objectives questions and answers) 


Guys this Break mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without westing time let's begin to start Brake mcqs ( objectives) questions with answers 

Multiple choice questions (mcq) on Brakes

Multiple choice questions (mcq) on Brakes
Multiple choice questions (mcq) on Brakes


know start mcq

1. Brakes is absorb  ............ types of energy. 

A. Potential energy 
B. Kinetic energy 
C. either A or B
B. Strain energy 
Ans - C

2. Disc brakes are ........... brake 

A. Axial
B. Radial 
Ans - A

3. Generally which brakes are used on front wheels 

A. Disc brake 
B. Drum breaks 
C. Shoe brake
D. Any one of these 
Ans - A

4. The force required to stop vehicle is dependent on ...........

A. Weight of vehicle 
B. Deacceration rate
C. Both A and B
D. None of these 
Ans - C

5. Which of the following brake is not a types of drum breaks ?

A. Internal expanding brake 
B. External expanding brake 
C. Disc brake 
D. All of above these 
Ans - C

6. In brake friction and wear occurs on ........

A. Friction lining 
B. Brake drum 
C. Both A and B
D. None of these
Ans - A

7. In power brake ............. is exerted. 

A. Engine vaccum 
B. Air pressure 
C. Electric energy 
D. All of above these 
Ans - C

8. Hand brake is applicable for.........

A. Only front wheels 
B. Only rear wheels 
C. Both front and rear wheels 
D. None of these 
Ans - B

9. Brake drum is made from ............. materials

A. steel 
B. Aluminium 
C. Cast iron 
D. All of above these 
Ans - D

10. Hydraulic braking systems works on ........... principle. 

A. Law of energy conservation 
B. Law of mass conservation 
C. Pascal's law
D. Newton law
Ans - C

11. In railway trains which types of brakes used ?

A. Band brake 
B. Block brake 
C. Internal expanding brake 
D. External expanding brake 
Ans - B

12. In Mechanical brakes system instrument used is..........

A. Bell cranks 
B. Cams
C. Leavers
D. All of above these 
Ans - D

13. Which of the following brake systems is electrical brake system ?

A. Magnetic particle brake system 
B. Eddy current brake system 
C. Hysteresis brake system 
D. All of above these 
Ans - D

14. Band brake system generally used in..........

A. Hoists
B. Chain saws
C. Bucket conveyor 
D. All of above these 
Ans - D

15. Following of the following brake is not a self locking ?

A. Band brake 
B. Disc brake 
C. Block brake 
D. All of above these 
Ans - B

16. Internal expanding shoe brake system generally used in..........

A. Hoists
B. Vehicle 
C. Bucket conveyor 
D. All of above these 
Ans - D


17. Disc brakes are axial brake 
A. True 
B. False 

Ans - A



Here we learned machine  design subjects Multiple choice questions (mcq) on Brakes (objectives questions and answers). If you have any questions about mcq on brake then comment below. 



More Related article of mechstudy.com 



Subscribe & follow  mechstudy.com website for more information about mechanical engineering.

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post