Multiple choice questions (mcq) on clutch

In this mechanical engineering lecture today we learned about machine  design subjects Multiple choice questions (mcq) on clutch


Guys this clutch mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without wasting  time let's begin to start clutch mcqs ( objectives) questions with answers 

Multiple choice questions (mcq) on clutch

Multiple choice questions (mcq) on clutch
Multiple choice questions (mcq) on clutch


1. In dice clutch engine flywheel act as a .........

A. Driven plate
B. Driving plate 
C. Pressure plate
D. None of above 
Ans - B

2. Which clutch is also called as flywheel or coupling 
A. Fluid clutch 
B. Centrifugal clutch 
C. Cone clutch
D. Positive clutch 
Ans - B

3. Which of the following is not types of clutch?
A. Centrifugal clutch 
B. Single disc clutch 
C. Positive clutch
D. Cylindrical clutch 
Ans - D

4. Which of the following clutch is positive clutch example 
A. Cone clutch 
B. Centrifugal clutch 
C. Single plate clutch 
D. Dog clutch 
Ans - D

5. Which of the following clutch is friction types 
clutch example 
A. Cone clutch 
B. Centrifugal clutch 
C. Single plate clutch 
D. All of above 
Ans - D

6. Cone clutch is positive clutch. 
A. True 
B. False 
Ans - A

7. Centrifugal clutch is friction types clutch 
A. True 
B. False 
Ans - A

8. Jaw clutch is a.......
A. Positive clutch 
B. Friction clutch 
C. Disc clutch 
D. Cone clutch 
Ans - A

9. Cone clutch is a.......
A. Positive clutch 
B. Friction clutch 
C. Disc clutch 
D. Cone clutch 
Ans - B

10. In friction clutch high amounts of slip produce than positive clutch. 
A. True 
B. False 
Ans - A

11. Centrifugal clutch is a.......
A. Positive clutch 
B. Friction clutch 
C. Disc clutch 
D. Cone clutch 
Ans - B

12. Clutch used in scooter is......
A. Single plate clutch 
B. Multi plate clutch 
C. Centrifugal clutch 
D. Cone clutch 
Ans - B

13. Clutch used in truck is......
A. Single plate clutch 
B. Multi plate clutch 
C. Centrifugal clutch 
D. Cone clutch 
Ans - A

14. For new friction lining  .............  used
A. Uniform pressure theory 
B. Uniform wear theory 
C. Both A and B
C. None of these 
Ans - A

15. In multi plate clutch oil is used for .........
A. To carry away the heat
B. To reduce friction 
C. Lubricating the surface 
D. All of above 
Ans - D

16. In tractors generally used  multi plate clutch.
A. True 
B. False 
Ans - B

17. Multi plate clutch is compact construction than single plate clutch so multi stage clutch used in scooter. 
A. True 
B. False 
Ans - A

18. If contacting surface is 6 then number of disc used in multi plate clutch is.........
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Ans - C

19. Multiple plate clutch is required small size compared to single plate clutch for same torque transmission. 
A. True 
B. False 
Ans - A

20. In positive clutch ........... slip 
A. High
B. Low
C. Zero
D. None of these 
Ans - C

21. The clutch used in tractors is  .............

A. Singleplate clutch 
B. Multi plate clutch 
C. Any one 
D. None of these
Ans - A

22. clutch and coupling perform the same action .
A. True 
B. False 
Ans - B

 


In this mechanical engineering lecture today we learned about machine  design subjects Multiple choice questions (mcq) on clutch

If you have any questions about clutch, then comment below.



Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us