Mcq on lever - machine desig

In this mechanical engineering lecture today we learned about machine  design subjects Multiple choice questions (Mcq) on lever - machine design (objectives questions and answers)


Guys this lever mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without westing time let's begin to start lever mcqs ( objectives) questions with answers 

Mcq on lever - machine design

Mcq on lever - machine design
Mcq on lever - machine design


Know start mcq 


1. In lever, leverage is the ratio of.........

A. Load arm to the effort arm
B. Effort arm to the load arm
C. Load lifted to the velocity ratio 
D. None of these 
Ans - B


2. In the levers of first types mechanical advantages is ............ one

A. Less than
B. More than
C. Equal to
D. None of these 
Ans - B

3. In the levers of second types mechanical advantages is ............ one

A. Less than
B. More than
C. Equal to
D. None of these 
Ans - C

4. In the levers of Third types mechanical advantages is ............ one.

A. Less than 
B. More than
C. Equal to
D. None of these 
Ans - A

5. In first type of levers ...........

A. Effort is in between the fulcrum and load
B. Load is in between fulcrum and effort 
C. Fulcrum is between load and effort
D. None of these
Ans - C


6. In second type of levers ...........

A. Effort is in between the fulcrum and load
B. Load is in between fulcrum and effort 
C. Fulcrum is between load and effort
D. None of these
Ans - B

7. In Third type of levers ...........

A. Effort is in between the fulcrum and load
B. Load is in between fulcrum and effort 
C. Fulcrum is between load and effort
D. None of these
Ans - A

8. The lever of firsr types mechanical advantages is less than one

A. True 
B. False 
Ans - A

9. Rocker arm in ic engine (internal combustion engine) are example of first types lever. 

A. True 
B. False 
Ans - A

10. What is the cross section of the arm of a bell crank lever ?

A. Rectangular 
B. I- section 
C. Elliptical 
D. Any one of these 
Ans - D

11. Which of the following is application of second types levers........

A. Hand wheel of punching press
B. Lever of loaded safety valve
C. Handle of hand pump
D. Pair of tongs
Ans - B

12. Which of the following is application of third types levers........

A. Hand wheel of punching press
B. Lever of loaded safety valve
C. Handle of hand pump
D. Pair of tongs
Ans - D

13. The lever of Third types mechanical advantages is less than one

A. True 
B. False 
Ans - A



In this mechanical engineering lecture today we learned about machine design subjects Multiple choice questions (Mcq) on lever - machine design (objectives questions and answers).

 If you have any questions about mcq on lever then comment below .


More Related article of mechstudy.com 



Subscribe & follow  mechstudy.com website for more information about mechanical engineering.
  
Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us