Multiple choice questions (mcq) on simple stress and strain

 In this mechanical engineering lecture today solve the strength  of materials (som) subjects Multiple choice questions (mcq) on simple stress and strain (objectives questions and answers)


Guys this stress and strain mcq is important for mechanical engineering student for all competitive exam.

Know without westing time let's begin to start stress, strain mcqs ( objectives) questions with answers 

Multiple choice questions (mcq) on simple stress and strain 


Multiple choice questions (mcq) on simple stress and strain
Multiple choice questions (mcq) on simple stress and strain


Know start mcq 


1. The internal resistance force per unit area is called as......

A. Stress 
B. Strain 
C. Poission's ratio 
B. Modulus of elasticity 
Ans - A

2. TheStress si unit is..........

A. Newton 
B. Second 
C. Pascal
D. Radian
Ans - C

3. Deformation per unit original length is called as............

A. Stress 
B. Strain 
C. Force
D. Shear stress 
Ans - B


4. The Strain si unit is ............

A. Meter 
B. Pascal 
C. Radian 
D. No unit (unitless)
Ans - D

5. Strain rosettes are used for.........

A. Measuring liner strain 
B. Measuring shear strain 
C. Measuring volumetric strain 
D. Poission's ratio 
Ans - A


6. The change in length take place, that strain is called as..........

A. Linear strain 
B. Lateral strain 
C. Shear strain 
D. Volumetric strain 
Ans - A


7. The change in diameter, hight,thickness take place, that strain is called as..........

A. Linear strain 
B. Lateral strain 
C. Shear strain 
D. Volumetric strain 
Ans - B

8. The change in angle take place, that strain is called as..........

A. Linear strain 
B. Lateral strain 
C. Shear strain 
D. Volumetric strain 
Ans - C

9. The change in volume take place, that strain is called as..........

A. Linear strain 
B. Lateral strain 
C. Shear strain 
D. Volumetric strain 
Ans - D

10. Hook's law is valid upto..........

A. Proportional limits 
B. Elastic limit 
C. Yield point 
D. Fracture point 
Ans - A


11. When ever material is loaded force within elastic limit normal stress is ............... strain. 

A. Directly proportional to 
B. Inversely proportional to 
C. Equal to 
D. No relation 
Ans - A

12. The ratio of linear stress to linear strain is known as...........

A. Modulus of elasticity 
B. Modulus of rigidity 
C. Bulk Modulus
D. Poission's ratio 
Ans - A


13. The modulus  of elasticity si unit is..........

A. Newton 
B. Second 
C. Pascal
D. Radian
Ans - C


14. The ratio of shear stress to shear strain is known as...........

A. Modulus of elasticity 
B. Modulus of rigidity 
C. Bulk Modulus
D. Poission's ratio 
Ans - B


15. The modulus  of rigidity si unit is..........

A. Newton 
B. Second 
C. Pascal
D. Radian
Ans - C


16. The ratio of stress to volumetric strain is known as...........

A. Modulus of elasticity 
B. Modulus of rigidity 
C. Bulk Modulus
D. Poission's ratio 
Ans - C

17. The maximum stress produce in tapering section at.......

A. Larger end
B. Smaller end 
C. Middle 
D. Anywhere
Ans - B

18. The Bulk  modulus si unit is..........

A. Newton 
B. Second 
C. Pascal
D. Radian
Ans - C


19. What is value of Modulus of elasticity for mild steel ?

A. 100 × 10³ MPA
B. 180 × 10³ MPA
C. 120 × 10³ MPA
D. 210 × 10³ MPA
Ans - D

20. The ratio of lateral  strain to linear strain is known as...........

A. Modulus of elasticity 
B. Modulus of rigidity 
C. Bulk Modulus
D. Poission's ratio 
Ans - D

21. The poission's  ratio si unit is ............

A. Meter 
B. Pascal 
C. Radian 
D. No unit (unitless)
Ans - D


22. Maximum value of poission's ratio is........

A. 0
B. 0.2
C. 0.5
D. 1
Ans - C

23. Modulus of elasticity of rubber is less than mild steel 

A. True 
B. False 
Ans - A

24. Rubber poission's ratio valve is...........

A. 0
B. 0.2
C. 0.5
D. 1
Ans - C

25. Ideally poission ratio valve is ..........

A. 0 to 1
B. 0 to 0.5
C. -1 to 0.5
D. 1 to 0.5
Ans - C

26. Generally poission ratio valve is ...........

A. 0 to 1
B. 0 to 0.5
C. -1 to 0.5
D. 1 to 0.5
Ans - B


27. ratio deformation change)in volume to original (actual) volume is known as a.......

A. Linear strain 
B. Lateral strain 
C. Shear strain 
D. Volumetric strain 
Ans - B

28. Whitin the elastic limit shear stress is ............. to shear strain 
A. Inversely proportional 
B. Directly proportional 
C. No relation 
Ans - B

29. Poission's ratio is ratio of transverse strain to linear strain  

A. True 
B. False 
Ans - A

30. Shear modulus is ratio of shear strain to shear stress 

A. True 
B. False 
Ans - B



In this mechanical engineering lecture today solve the strength  of materials (som) subjects Multiple choice questions (mcq) on simple stress and strain (objectives questions and answers). If you have questions about mcq on stress and strain then comment below. 



More Related article of mechstudy.com 



Subscribe & follow  mechstudy.com website for more information about mechanical engineering.


Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us