Multiple choice questions (MCQ) on wind energy

Hello guys we know that wind energy is one of Renewable energy resources. this  lession  today we solve Renewable energy subjects Multiple choice questions (MCQ) on wind energy (pdf)

Guys this wind energy mcq is important for all competitive exam.

Know without wasting time let's begin to start wind energy mcqs ( objectives) questions with answers


Multiple choice questions (MCQ) on wind energy 


Multiple choice questions (MCQ) on wind energy
Multiple choice questions (MCQ) on wind energy 

Image attribution- pixabay.com


Know start mcq


1. Wind energy is............ types energy 

A. Renewable energy 

B. Non renewable energy 

C. Can't say

Ans - A


2. What causes wind

A. Sun heating the atmosphere 

B. Rotation of earth's 

C. Variations in the earth's surface 

D. All of these 

Ans - D


3. Wind energy utilizes......

A. Potential energy of air

B. Kinetic energy of air

C. Both A and B

D. None of these

Ans - B


4. What is main source for generation of wind ?

A. Sun

B. Uneven land

C. Rain

D. Season 

Ans - A


5. Which country is 1st in wind power Installation ?

A. India 

B. China 

C. Japan 

D. Netherland

Ans - B

6. What is India rank in world for wind power generation 

A. 1st

B. 2nd

C. 3red

D. 4th

Ans - D


7. Which country create 1st wind mill ?

A. England 

B. Iran

C. Japan

D. Egypt 

Ans - C


8. How much total energy available in the wind over the earth surface ?

A. 1.6 * 107 MW

B. 5 MW

C. 2.9 * 120 MW

D. 1 MW

Ans - A


9. Wind turbine blads have .......... Types cross section for to extract energy from wind.

A. Elliptical

B. Rectangular

C. Aerofoil

D. All of these

Ans - A


10. The following are the types of wind

A. Local wind 

B. Local wind

C. Both A and B

D. None of these 

Ans - C

123


11. The Nacelle of windmill houses

A. Generator

B. Gear box

C. Brakes

D. All of these

Ans - D


12. First time Wind power developed in India ......

A. 1960

B. 1970

C. 1980

D. 1990

Ans - D


13. Wind speed is measure by using ....... Instrument

A. Manometer

B. Pyranometer

C. Anemometer

D. Orifice

Ans - C


14. At what range of wind speed suitable for wind power generation is.......

A. 0 - 5 m/s

B. 5 - 10 m/s

C. 5 - 25 m/s

D. 25 - 50 m/s

Ans - C


15. Global cold wind move from.......

A. Equatorial to polar region

B. Polar to equatorial region

C. Oceanic to equatorial region

D. Equatorial to oceanic region

Ans - B


16. Which country generate 40 %  elasticity by using wind energy ?

A. Portugal 

B. England 

C. Denmark 

D. spain

Ans - C


17. Global cold wind generated from ocean moves to.......

A. Equator

B. Mountains

C. Poles

D. Plain area

Ans - D


18. The power of wind per unit area normal to the normal direction of wind is known as.........

A. Power density 

B. Solidity 

C. Energy patter factor

D. Wind speed 

Ans - A


19. Which part is not part of modern wind turbine ?

A. Gearbox 

B. Compressor 

C. Nacelle

D. Yaw drive

Ans - B


20. EPF full form is......

A. Efficiency pattern factor

B. Energy pattern factor

C. Energy pattern friction 

D. None of these 

Ans - B


21. Which device is used for to turn wind energy into mechanical energy 

A. Blade 

B. Turbine 

C. Generator 

D. Yaw motor

Ans - B


22. Which device is used for to turn mechanical energy into electrical energy 

A. Blade 

B. Turbine 

C. Generator 

D. Yaw motor

Ans - C


23. Wind intensity can be described by........

A. Mach number 

B. Froude number 

C. Reynolds number 

D. Beaufort number 

Ans - D


24. How much wind energy does India hold ?

A. 10000 MW

B. 20000 MW

C. 25000 MW

D. 30000 MW

Ans - B


25. Diameter of wind turbine blade is ........

A. 80 feet

B. 220 feet

C. 320 feet

D. 500 feet

Ans - B


26. The blade in wind turbine are connected to .......

A. Nacelle

B. Hub

C. Generator

D. None of these

Ans - B


27. The rate of change of wind speed with respect to hight is called as.......

A. Wind rose

B. Wind shear

C. Wind solidity

D. Wind force

Ans - B


28. The Amount of energy available in wind is directly proportional to ........ of the wind speed. 

A. Square power 

B. Cube power 

C. Square root power of two

D. Square root power of three 

Ans - B


29. At gradient of hight the shear force will be......

A. Minimum

B. Maximum

C. Zero

D. None of these

Ans - C


30. Gradient hight is about .......... meter(m) from the ground.

A. 1000

B. 1500

C. 2000

D. 2500

Ans - C


31. Wind energy  is which types of energy resources?

A. Renewable energy 

B. Non Renewable energy 

C. Commercial energy 

D. Conventional energy 

Ans - A


32. The maximum wind energy available is directly proportional to.....

A. Cube of wind velocity

B. Air density

C. Square root of rotor diameter

D. All of these

Ans - D


33. Which type of windmill has high efficiency ?

A. Horizontal type windmill 

B. Vertical type windmill

C. Magnus effect rotor

D. Darrieus type windmill 

Ans - A


34. Wind speed are low closer to earth surface and maximum at higher altitude.

A. True

B. False

Ans - B



In this  lession  today we solve Renewable energy subjects Multiple choice questions (MCQ) on wind energy (pdf)

If you have any questions about wind energy  then comment below.

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment

please do not enter any spam link in the comment box

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post