Mcq on arc welding (objective)

 Hello guys we know that Arc welding is one of welding joint process. In This lesson today we solved manufacturing processes subjects topic multiple choice questions Mcq on arc welding (objective)


Guys this arc welding mcq is important for all competitive exam.
 
Known without wasting time let's begin to start arc welding  mcq (objectives) questions with answers.


Mcq on arc welding (objective)

Mcq on arc welding (objective)
Mcq on arc welding (objective)

Know start mcq


1. For a arc welding.........

A. Alternating current (AC) with low frequency used

B. Alternating current (AC) with high frequency used

C. Direct current (DC) is used.

D. None of these 

Ans - C



2. What is main difference between plasma arc welding and TIG welding process?

A. Gas is not used

B. Flux is not used

C. Tungsten electrode not used

D. In construction of torch is different 

Ans - D


3. In plasma are welding used  gas.....

A. Heated

B. Vaporized 

C. Ionized

D. Magnetized

Ans - C


4. Which type  of voltage requirement for generation of arc under no load conditions ?

A. Closed circuit voltage 

B. Open circuit voltage 

C. Short circuit voltage

D. Arc welding 

Ans - B


5. Which type  of current requirement for generation of arc under no load conditions ?

A. Closed circuit current

B. Open circuit current 

C. Short circuit current 

D. Arc welding 

Ans - C


6. Which arc welding process is generally used for welding of mild steel shank ?

A. Flash butt welding 

B. Seam welding 

C. Spot welding

D. Upset butt welding 

Ans - A


7. In a shielded arc welding process.........

A. Welded rod is coated with slag is used.

B. Welding rod coasted with fluxing materials. 

C. Small electrode is used

D. None of above 

Ans - B


8. Too fast welding speed in arc welding would result in...........

A. Too small bead,waste electrodes, weak weld.

B. Too small bead,waste electrodes, poor penetration, excessive pilling up of weld metal

C. Excessive spatter,waste electrode, under cutting edge, irregular deposits. 

D. None of these 

Ans - A


9. Too low welding current in arc welding would result in .............

A. Too small bead,waste electrodes, weak weld.

B. Too small bead,waste electrodes, poor penetration, excessive pilling up of weld metal

C. Excessive spatter,waste electrode, under cutting edge, irregular deposits. 

D. None of these 

Ans - C


10. Consumable electrode in .............. process. 

A. MIG arc welding 

B. TIG arc welding 

C. Carbon arc welding 

D. Submerged arc welding 

Ans - A


11. In which welding process non Consumable electrode used ?

A. MIG arc welding 

B. TIG arc welding 

C. Carbon arc welding 

D. Submerged arc welding 

Ans - B


12. In a Submerged arc welding process, arc generally produces between of.........

A. Metal electrode and the work

B. Carbon electrode and the work

C. In between two tungsten electrodes 

D. Bare metal electrode and metal 

Ans - D


13. In un-shielded arc welding............. electrode used

A. Large

B. Small

C. Can't say

Ans - A


14. Too fast welding speed in arc welding would result in waste a electrode. 

A. True 

B. False 

Ans - A


15. TIG welding process is fast process than MIG welding process. 

A. True 

B. False 

Ans - A



In This lesson today we solved manufacturing processes subjects topic multiple choice questions Mcq on arc welding (objective).

If you have any questions about arc welding then comment below 

Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us