Mcq on hall effect (objectives questions)

 Hello guys we know that hall effect  is one of semiconductor used in switch. In This lesson today we solved mechtronics  subjects topic multiple choice questions Mcq on hall effect (objectives questions)


Guys this hall effect mcq is important for all competitive exam.
 
Known without wasting time let's begin to start hall effect  mcq (objectives) questions with answers.


Mcq on hall effect (objectives questions)

Mcq on hall effect (objectives questions)
Mcq on hall effect (objectives questions)


Know start mcq


1. Hall effect is an

A. Magnetic

B. Electronic 

C. Ionizing 

D. Galvanic 

Ans - D


2. Hall effect is associated with..........

A. Solders 

B. Thermistor 

C. Semiconductor 

D. None of these 

Ans - C


3. Hall effect generators are used to measure........

A. Angular displacement 

B. Magnetic field

C. linear displacement 

D. All of above these 

Ans - D


4. Hall effect can be used to measure 

A. carrier concentration 

B. Magnetic field intensity 

C. Electric field intensity 

D. Mechanical field intensity 

Ans -  A



5. Hall voltage is zero (0) when semiconductor is .............

A. P type

B. N type

C. Extrinsic

D. Intrinsic 

Ans - C


6. The hall voltage is proportional to........

A. (Current through specimen )

B. (Current through specimen )²

C. (Current through specimen )³

D. (Current through specimen )⁴

Ans - A


Solution 

In any specimen the hall voltage is directly proportional to current through specimen. 



7. Hall effect is clearly visible in ..............

A. semiconductors 

B. Metal

C. Pure conductors 

D. Super conductors 

Ans - A


8. Hall coefficient depend on ........

A. Number of proton

B. Number of free charge

C. Number of neutrons 

D. None of these 

Ans - B


9. At equilibrium Hall effect force will be ......... of Lorentz force.

A. Half

B. Equal

C. Double 

D. Triple 

Ans - B


10. Hall effect sensors are used in........

A. Fuel level indicators

B. Flow meter

C. Both A and B

D. None of these

Ans - C


11. Hall effect is directly proportional to.........

A. Flux Width 

B. Flux Velocity 

C. Magnetic flux density 

D. All of above these 

Ans - D


12. Hall effect is used for ......

A. For ON application 

B. For OFF application 

C. For ON and OFF application 

D. None of these 

Ans - C


atOptions = { 'key' : 'fa5e396b22d6ba53d391083a423c4946', 'format' : 'iframe', 'height' : 250, 'width' : 300, 'params' : {} }; document.write(''); >13. In the hall effect electrons experience is free electron 

A. True 

B. False 

Ans - A


14. Hall effect transducer can be used for to measuring............

A. Angular displacement 

B. Magnetic field

C. Linear displacement 

D. All of above these 

Ans - D


15. At equilibrium conditions hall effect force and Lorentz force magnitude is same

A. True 

B. False 

Ans - A


16. Which are The following are types of hall effect sensor ?

A. Threshold hall effect sensor 

B. Linear hall effect sensor 

C. Both A and B

D. None of above these 

Ans - C


17. Hall effect is true for ..........

A. They are a free from contact bounce problem 

B. Hall effect cost less than electromagnetic switch

C. Hall effect operate as switches of high frequency 

D. All of above these 

Ans - D


18. Hall effect sensor are used in flow meter instrument. 

A. True 

B. False 

Ans - A


19. Which of the following parameters can not found in hall effect?

A. Conductivity 

B. Polarity 

C. Area of device

D. Carrie's concentration 

Ans - C


20. Find out hall effect coefficient when number of electrons in semiconductor is 10²⁰.

A. 0.00625

B. 0.0625

C. 0.625

D. 6.25

Ans - B


21. Which of above represents the output of hall effect transducer?

A. Applied voltage 

B. Lorentz voltage 

C. Hall potential 

D. Emf

Ans - C


22. Hall effect pickup use ON/OFF application. 

A. True 

B. false 

Ans - A


In This lesson today we solved mechatronics  subjects topic multiple choice questions Mcq on hall effect (objective questions).

If you have any questions about hall effect comment below 


Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us