Mcq on manometer (objective questions)

Hello guys we know manometer are used to measure pressure of fluid.  In This lesson today we solved fluid mechanics topic multiple choice questions Mcq on manometer (objective questions)


Guys this manometer mcq is important for all competitive exam.
 
Known without wasting time let's begin to start manometer mcq (objectives) questions with answers.



Mcq on manometer (objective questions)

Mcq on manometer (objective questions)
Mcq on manometer (objective questions)


Know start mcq


1. Pressure of fluid is measured by a .............. instrument. 

A. Thermometer 

B. Lactometer 

C. Manometer. 

D. Barometer 

Ans - C


2. A manometer is used to measure...........

A. Low pressure 

B. High pressure 

C. Moderate pressure 

D. Atmospheric pressure 

Ans - B


3. A manometer is used to measure.............

A. Pressure in venturimeter 

B. Atmospheric pressure 

C. Pressure in pipes,channel 

D. Difference pressure between two point 

Ans - C


4. Liquid used in manometer should have.......

A. High density 

B. Low density 

C. High surface tension 

D. Low surface tension 

Ans - A


5. Micromanometer is used to measure.......

A. High pressure difference 

B. Low pressure difference 

C. Pressure measured for liquid only.

D. Pressure measured for gas only.

Ans - B


6. Manometer can be used to measure vaccum pressure (negative pressure)

A. True 

B. False 

Ans - A


Solution 

Manometer is measure vaccum pressure and gauge pressure. 


7. A deferential manometer generally measure of .........

A. Pressure in pipe

B. Atmospheric pressure 

C. Pressure in channel 

D. Measure difference pressure between two points 

Ans - D


8. A monometric liquid should suitable have...........

A. Low vapour pressure and high density 

B. High vapour pressure and high density 

C. Low vapour pressure and low density 

D. High vapour pressure and high density 

Ans - A


9. Which of the following is not pressure sensing elements?

A. Burdon tube

B. Bellows 

C. Manometer 

D. Orifice plate

Ans - D


10. Simple U tube manometer can measure both positive gauge pressure and negative (vaccum) gauge pressure. 

A. True 

B. False

Ans - A


11. Inclined manometer are used for measuring of low pressure 

A. True 

B. False 

Ans - A


12. Manometer is device used for measuring of..........

A. Discharge of a fluid 

B. Velocity of fluid

C. Pressure at a fluid 

D. None of a above these 

Ans - C


13. Piezometer is manometer that used for measuring of.........

A. Positive gauge pressure 

B. Negative gauge pressure 

C. Both Positive and negative gauge pressure. 

D. none of above these 

Ans - A


14. Piezometer is manometer that used for measuring of.........

A. Low pressure 

B. Moderate pressure 

C. High pressure 

D. none of these 

Ans - B


15. U tube manometer measure the.........

A. Pressure in pipe

B. Atmospheric pressure 

C. Pressure in channel 

D. Measure difference pressure between two points 

Ans - D


16. Show in figure of manometer. What is absolute pressure at point A.

(Assume atmospheric pressure 103 KN/m²)


(Where SA = specific gravity of A fluid 

               SB = specific gravity of B fluid)

Manometer is used to measure
Manometer is used to measure


A. 175 KN/m²

B. 180 KN/m²

C. 190 kN /m²

D. 195 KN/m²

Ans - B



In This lesson today we solved fluid mechanics topic multiple choice questions Mcq on manometer (objective questions)

If you have any questions about manometer then comment below 
Previous
Next Post »

please do not enter any spam link in the comment box ConversionConversion EmoticonEmoticon

Facebook

Subscribe Us